Persoonlijk | Blog op de schop + Interieur opleiding

 

suus2-1600x1199Mijn blog gaat op de schop. Ik vond hem soms wat saai worden, niet helemaal Suus. En er zijn inmiddels zoveel blogs bij gekomen, dat ik mezelf afvroeg…waarin ben ik nog onderscheidend? Waarom zou je mijn blog willen lezen? Ik ben een groot voorstander van verandering en verbetering, dus nam ik mijn eigen blog op de schop. Ik stelde jullie de vraag “Wat vinden jullie leuk om te lezen” en  ik bedacht wat ik zelf nou het leukste vond om over te schrijven. Binnenkort verdwijnen er een hele hoop categorieën en komen er andere voor in de plaatst. 1 daarvan is &ANTWOORD: Heel simpel. Een antwoord op je vraag. Ik krijg best wel vaak vragen en eerlijk gezegd reageer ik niet altijd. Ehhh..heel vaak niet. Dit leek mij wel de perfecte oplossing. En we trappen vandaag gelijk af, met de meest gestelde vraag in mijn mailbox.

&ANTWOORD: Ervaring interieur opleiding
Over mijn carrière switch kun je hier meer lezen. En vanwege dat verhaal krijg ik bijna wekelijks wel vragen over deze switch en de interieuropleiding. Vrouwelijke artsen die het opeens over een hele andere boeg willen gooien, moeders die een opleiding willen gaan volgen maar niet weten welke.  Hieronder enkele antwoorden op de meest gestelde vragen:

Welke opleiding heb jij gevolgd en waarom?
Naast mijn werk bij de ABN AMRO heb ik een (avond) interieur opleiding gevolgd aan de Interieur Academie. Ik wilde graag een opleiding, die ik naast mijn baan kon volgen. Maar wel een opleiding waar je een examen voor moest afleggen, beoordeeld zou worden en een erkend diploma mag ontvangen. Heb je dat nodig? Wordt er om gevraagd? Echt nooit! Maar ik vond dat persoonlijk belangrijk. Voor mezelf, maar ook voor de inmiddels betalende klanten.

Wat vond je van de opleiding?
Leuk, maar ook best pittig en dat had ik eigenlijk niet verwacht. Na alle opleidingen vanuit de bank dacht ik: ” Dit is wat ik wil, dit vind ik leuk, dit doen we wel even”. Niet dus!  Er vielen zelfs al heel veel medecursisten voor het examen al af. Maar met name de eind opdracht met 2 uitgewerkte interieur opdrachten voor een jury was alles behalve makkelijk. **Even voor de echte interieur liefhebbers, ik had dus o.a. Marie Gon…”mijn kleinemeisjesdroominterieurstylistenheldin Marie Gon (!) als examinator. Sta je dan met je knikkende knietjes met al je foamborden, stalen en dan zegt zij vriendelijk gedag bij binnenkomst….** Of het allemaal nog niet genoeg was, volgde ook nog een schriftelijk examen. Daarvoor heb ik mij een dag en bijna nacht opgesloten en 2 dikke boeken uit mijn hoofd gestampt.  Ik weet nog dat ik echt heeeel erg opgelucht was dat ik beide had gehaald 🙂 Het meest heb ik geleerd van medecursisten en van mijn lerares. Een minpuntje vond ik wel dat je geen les kreeg in bijvoorbeeld 3D tekenprogramma’s of 3D tekenen. Dit soort cursussen heb ik later allemaal nog apart gevolgd.

Wat heb je nu nodig om interieur stylist te worden?
Mijn lerares Nathalie van de opleiding vertelde het bij de 1e les al: “Er zijn zoveel mensen die zich interieur stylist noemen, wil je echt je geld hierin willen verdienen dan moet je en heel erg goed zijn en echt keihard werken”. Die zinnen bleven ook in mijn hoofd spoken toen ik voor de keuze stond om voor mezelf te beginnen.

Wat denk ik dat je nodig hebt?
Ik ben het helemaal eens met de uitspraken van mijn lerares. Ik heb ook nog nooit zo hard en veel gewerkt. Daarnaast was het in mijn geval ook heel erg fijn dat ik al een basis had. Een goed gelezen blog! Een blog die al veel eerder was ontstaan uit een passie voor wonen. Ik had hierdoor al een platform, mensen die mij volgde en een netwerk in het ‘ interieur’ wereldje. Ik denk dat het ‘stylen’, het mixen van materialen, kleuren e.d. echt in je moet zitten. Dat leer je niet in een opleiding, het wordt alleen versterkt en verbetert. Veel mensen hebben dit in zich en kunnen dit geweldig thuis toepassen. Maar een goede interieur stylist is denk ik iemand die dit ook heel graag voor een ander doet. Echt blij wordt van andere mensen helpen met hun interieur. Zeker voor particuliere klanten moet je erg sociaal zijn en je kunnen verplaatsen in de wensen van de klant. Dit alles zodat je echt een persoonlijk advies kunt geven. Een advies waarmee je de klant kunt verrassen. Je staat continue ‘aan’ voor inspiratie, trends en weet wat er te koop is. En een beetje perfectionistisch is ook geen verkeerde eigenschap 🙂

Zal ik deze opleiding gaan volgen?
Dit soort vragen kan ik natuurlijk nooit beantwoorden. Maar ik vind een opleiding altijd wel een persoonlijke investering. Je haalt er altijd wel iets uit. Ik kan alleen uit eigen ervaring spreken dat een full time opleiding voor mij op dat moment niet haalbaar was. Ik vond dit een heel erg goed alternatief. Maar het is niet iets wat je er ‘even’ naast doet. Je moet echt aan de bak!

Heb jij een vraag/verzoekje? Bijvoorbeeld een tip voor iets wat je al jaren zoekt? Vragen over een kleur? Leuke ideeën voor een vensterbank/kinderhoek , of iets persoonlijks?  Laat het mij hieronder weten of via email en ik beantwoord elke maand een vraag 🙂

&SUUS | Persoonlijk | Interview Lin en Honingh

&SUUS | Aan de keukentafel | TOOU | www.ensuus.nl | 5

ensuus055

Pictures by Bart Honingh

 

16 Comments

 1. Nathalie 15 maart 2016

  Leuk om te lezen! En toevallig heb ik altijd moeite om mijn vensterbank leuk te stylen. Ik hou niet van de standaard twee potten en een fotolijstje. Dus zou graag tips terug willen lezen in een &Antwoord:)

  Beantwoorden
  • &SUUS 15 maart 2016

   Ow wat grappig, deze vraag heb ik al eens eerder gehad. Die moet ik dus wel eens een keer gaan beantwoorden. Komt goed 🙂

   Beantwoorden
   • Floor 17 maart 2016

    Dat zou ik inderdaad ook graag willen weten! En ook aub voor het sluiten van een rustig zwevend dressoir tegen een witte muur… Dat biedt zó veel mogelijkheden dat ik door de bomen mijn eigen bos niet meer zie, aii help aub!

    Beantwoorden
 2. Maaike 16 maart 2016

  Wat een goed verhaal en goed geschreven voorjaar hetgene wat in je zit en je niet kunt leren!! Ga maar weer eens aan het werk als interior stylist!!

  Beantwoorden
 3. Marie-Gon 16 maart 2016

  Je examenwerk zag er top en zeer verzorgd uit! Heerlijk om te zien dat je zo serieus en met passie met je vak bezig bent!
  Veel succes, en vooral…. plezier!

  Beantwoorden
  • &SUUS 16 maart 2016

   Hahahaha!! Geweldig dit. Bedankt voor je lieve woorden, ik ben zo blij dat ik de stap heb genomen en nu het allerleukste vak kan uitoefenen wat er bestaat.

   Beantwoorden
 4. Lydia 16 maart 2016

  Super fijn stukje! Ik sluit me volledig aan bij het stukje keihard werken en dat een opleiding de passie en knowhow van interieur alleen maar versterkt. Top ! De vraag welke ik heb.. Hoe combineer je dit alles
  met 2 kids hahaha

  Beantwoorden
  • &SUUS 17 maart 2016

   Hahaha! Nou dat is ook best wel een uitdaging waar ik af en toe tegenaan loop. Voordeel is nu dat ik overdag meer van de kinderen meekrijg en dan ’s avonds weer werk. Zoals nu 🙂

   Beantwoorden
 5. Floor 17 maart 2016

  Dan heb ik nog een “woonprobleem” met nachtkastjes. Qua functionaliteit hebben we ze nodig (de bril van mijn man, onze telefoons die opgeladen moeten worden maar voor mijn bereikbaarheidsdiensten ’s nachts binnen handbereik moet liggen en bijvoorbeeld een leesboek of oordoppen). Echter hebben we maar een smalle ruimte naast het bed, door een hele smalle maar lange kamer (het bed kan enkel in de lengte richting van de kamer). Wel kunnen we wat met nisjes boven het hoofdeinde etc eventueel.
  Mijn vraag wordt steeds specifieker, maar breeder getrokken, heb je inspiratie voor mooie en functionele nachtkastjes, in welke vorm dan ook?
  Dank je wel!! Liefs floor

  Beantwoorden
 6. sarai 17 maart 2016

  Mag ik vragen waar je die hanglampen en de tafel hebt gekocht? Ik vind ze prachtig!
  Ik wilde ook nog even zeggen dat ik echt geniet van alle mooie foto’s op je blog. Je hebt zoveel bereikt in zo’n korte tijd. Daar mag je heel trots op zijn!

  Beantwoorden
  • &SUUS 17 maart 2016

   Wat een lieve reactie dankjewel. Het is soms nog best wel onwerkelijk! De tafel is een oudje, een teak tafel die we meerdere keren hebben behandeld en echt op geleefd wordt (incl tekeningen van Bram) we hebben afgelopen jaar het onderstel geschilderd. De hanglampen zijn van Lightyears Caravaggio. Nogmaals dank voor je leuke woorden!

   Beantwoorden
 7. Lisette van Es 21 april 2016

  Wat leuk dat ik dit nu lees! Ik sta nu op hetzelfde punt als jij een toen. Momenteel werk ik fulltime in een ziekenhuis maar ben gek op alles wat met interieur te maken heeft. Omdat ik nog best een tijd ‘moet’ werken heb ik afgelopen maanden eens goed nagedacht welke kant ik nu op wil. Vorige week heb ik me ingeschreven voor een vakopleiding binnenhuisarchitectuur en als het goed gaat doe ik over 18 maanden examen bij het EHCB… Wat er daarna gaat gebeuren? Daar durf ik nu alleen nog maar van te dromen… Maar ik heb de stap gezet en zal er vol voor gaan, al zal het niet altijd makkelijk zijn!
  Misschien neem ik wel een keer contact op. Voor advies of als ik vragen heb. Als dat mag, natuurlijk. Ik woon zelf in Leiden, dus praktisch om de hoek 😉

  Beantwoorden
  • Suzanne de Jong 28 april 2016

   Hi Lisette,

   Heel veel succes met het volgen van je passie! Als je tzt een keer wilt mee lopen of kijken ben je van harte welkom.

   Succes! Groetjes,
   Suzanne

   Beantwoorden
 8. Aileen 19 januari 2017

  Hoi Suus! Mag ik vragen welke opleiding je hebt gevolgd? Binnenhuisarchitectuur of Interieurstyling? Ik sta ook op het punt om naast mijn baan een opleiding te gaan volgen richting interieurstyling!

  Beantwoorden
 9. Han 11 augustus 2017

  Leuk om te lezen, een vriendin van mij is ook interieur ontwerpster en het is inderdaad een keiharde business wil je slagen.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *