Favoriete herfstbloemen | De Chrysant | Oma’s tips om er langer van te genieten

&SUUS | Lievelingsbloem Herfst met de Chrysant | Flower Friday | dev.fernieweb.com/suus 2

Lievelingsbloemen, iedereen heeft wel zijn of haar favoriete bloemsoort. Een bloem omdat je die gewoon het mooiste vindt, de geur die je terugneemt naar een gebeurtenis of misschien omdat je er een mooie herinnering aan hebt. Ik heb geen lievelingsbloem….nee, ik heb er meerdere. Eigenlijk heb ik per seizoen wel een favoriet en allemaal om hele verschillende redenen.

Herfst

Ik hou van de seizoenen en ik hou heel erg van de herfst. Als de blaadjes zijn mooie kleuren krijgen en het buiten nog niet ijskoud is. Maar wel net koud genoeg om binnen de kaarsjes aan te zetten en bloemen in herfstkleuren in huis te halen. Een sterkte behoefte aan een bepaalde knus- en huiselijkheid.

&SUUS | Lievelingsbloem Herfst met de Chrysant | Flower Friday | dev.fernieweb.com/suus

Chrysant
En daar komt mijn lievelingsbloem om de hoek kijken. Bij uitstek de bloem in de herfst: de Chrysant! En eerlijk is eerlijk, het is niet altijd mijn lievelingsbloem geweest. De kleinere versie de Santini’s heb ik wel altijd leuk gevonden, maar de grotere altijd wat saai en  oubollig. Mijn oma had ze bijvoorbeeld altijd.

Oma oude sok
Oma was gek van deze bloemen en dat zij überhaupt bloemen voor zichzelf kocht is een wonder op zich. Oma was er 1 uit de generatie dat je dat niet deed. Je bracht je geld ook niet naar de bank (stel je voor…vertrouw niemand) maar bewaarde het lekker in een oude sok. Mijn grootmoeder was een te gek mens, een echte Amsterdamse met prachtige verhalen. Ik zou er elke week wel een blogpost over kunnen schrijven, maar goed, ik dwaal af.

Waarom kocht ze in de herfst wel chrysanten? Vanwege de houdbaarheid 🙂  Zij kreeg het voor elkaar om ze 3 weken en soms wel langer te hebben staan.

Perzische tapijtjes, koekjes bij de koffie

En dit is dus de reden waarom het ook 1 van mijn lievelingsbloemen is. Ze staan lang, geven de herfst zijn kleur en belangrijker: ze doen mij denken aan mijn lieve, gekke Omaatje. De gezelligheid in haar Amsterdamse kleine woning, met Perzische tapijtjes op de keukentafel, geen koffie zonder koekje (liefst gebakje), haar verhalen over vroeger en Chrysanten in het kristallen vaasje. Haar trots, waar ze de echtheids sticker op liet zitten, want: “dat wordt geld waard Suus”

Met de chrysant haal ik warme herinneringen in huis, alleen is het mij nog nooit gelukt om ze 3 weken te laten staan. Met deze tips kun je ook een poging wagen.

Tips van oma voor de chrysant:

  • Mijn oma zette de bloemen elke avond in het toilet, daar was het koel en volgens haar kon ze er dan langer mee doen.
  • Verwijder het overtollige blad, zodat er geen blad in het water hangt.
  • Snij een stukje schuin van de bloemsteel af met een scherp mes.
  • Zorg voor een schone vaas en schoon water op kamertemperatuur.
  • Voeg snijbloemenvoeding toe.
  • Vul het water regelmatig bij: chrysanten hebben veel water nodig.
  • Zet je bloemen niet in de volle zon, bij de verwarming, in de buurt van een fruitschaal of op de tocht.

&SUUS | Lievelingsbloem Herfst met de Chrysant | Flower Friday | dev.fernieweb.com/suus 2&SUUS | Lievelingsbloem Herfst met de Chrysant | Flower Friday | dev.fernieweb.com/suus 2&SUUS | Lievelingsbloem Herfst met de Chrysant | Flower Friday | dev.fernieweb.com/suus 2&SUUS | Lievelingsbloem Herfst met de Chrysant | Flower Friday | dev.fernieweb.com/suus 2

Meer bloemen inspiratie? Hier vind je mijn blogs met ideetjes voor bloemen.
Meer inspiratie over lievelingsbloemen kun je ook hier op de site van Mooiwatbloemendoen vinden. En op Instagram zie je hier alle &SUUS bloemen voorbij komen in de tag: #ensuusflowers

Related Posts

Come fly with me, let’s fly!

Suzanne Büller – de Jong, oftewel Suus, deelt op haar blog alles wat ze leuk vindt. Plaatjes bij haar thuis, woontrends van de beurzen, of een leuke tip voor een uitje met kinderen, je kunt het er allemaal vinden. Persoonlijk, niet al te ingewikkeld en bedoeld om mooie dingen te delen en te inspireren. Omdat er zoveel moois te ontdekken is.