20 jaar interieurstyling – 20 jaar Villa ArenA

&SUUS in voorjaarsmagazine 20 jaar Villa Arena ensuus
Vandaag op 10 april 2021 bestaat Villa ArenA 20 jaar en ik mocht voor deze gelegenheid een stuk schrijven in een magazine. Want wat betekent  20 jaar interieurstyling nu? 20 jaar geleden opende Villa ArenA en ik herinner me de opening nog als de dag van gisteren. In die tijd werkte ik net bij een grote bank in Amsterdam Zuid-Oost. Een bankmeisje dat stiekem droomde van een baan als interieurstylist. Een interieurgekkie, die na de opening haar dagelijkse lunchpauze ‘opspaarde’ voor een rondje woonboulevard op de vrijdag. Hoe zagen de woonkamers er toen uit, wat is er in die 20 jaar veranderd?
Een trip down ‘styling’ memory lane.
Cover Villa Arena herfst 2016
Cover Villa Arena herfst 2016

2000: de opkomst van de industriële woonstijl Aan het begin van het jaar 2000 begonnen steeds meer grote bedrijven hun fabrieken te sluiten en kwamen deze karakteristieke gebouwen leeg te staan. De eerste bewoners namen hun intrek in deze industriële woningen, zoals bijvoorbeeld in de Philips fabrieken in Eindhoven. De betonnen vloer, grote fabriekslampen, robuuste tafels, ook al woonde je piepklein, deze stoere woonstijl zag je overal terug.

Cover Villa Arena winter 2017
Cover Villa Arena winter 2017

Van 50 tinten grijs, naar pastel en exotische kleuren
Naast de robuustere industriële stijl, met zijn grove materialen en donkere kleuren wint ook de Scandinavische woonstijl aan populariteit: rust, eenvoud en functionaliteit. De kleuren in die tijd sluiten daar naadloos bij aan. Zwart- wit, waarbij later ook beige- en taupe-tinten terrein winnen. Eb vanuit daar naar helderwit met pasteltinten (deze zin leest wat moeilijk). Maar hoe langer het decennium duurt, hoe meer kleur daarbij komt. Vanaf 2012 zet de kleur van het jaar, robijnrood, de toon voor wat er komen gaat.

Cover Villa Arena lente 2018
Cover Villa Arena lente 2018

 Natuurlijke inspiratie
Rond 2010 vormt de natuur nog steeds een belangrijke inspiratiebron voor mode- & interieurontwerpers. Het interieur wordt artistieker. Exotische, opvallende kleuren en organische vormen, die ons meenemen naar tropisch paradijzen. Ze geven ons een gevoel van bescherming en herstel in stressvolle tijden. Wat logisch klinkt als je bedenkt dat we net uit de economische crisis van 2009 komen.

Voorjaarsplein Villa ArenA

2010 tot nu… rondingen
We kwamen uit die zakelijke industriële stijl, met vaak rechte lijnen en hoekige vormen. Dat kon anders: zachter, vriendelijker en vrouwelijker. Ronde vormen duiken overal op in huis. Ronde lampen, vloerkleden, tafels, meubels met afgeronde hoeken. Hoe ronder, hoe beter. Je kent vast iemand met de 3 kleinere ronde salontafels?

En nu? Eclectisch wonen, alles mag!
Een strak en modern interieur? Twee vaasjes naast elkaar? Symmetrie? Het mag weg! Op dit moment zien we steeds meer interieurs die een mix zijn van verschillende stijlen. Het mag juist wat rommeliger en huizen hoeven niet perfect en af te zijn. Er mag in geleefd worden! Eclectisch wonen wordt dat genoemd en zorgt ervoor dat eigenlijk alles kan. Als jij er maar blij van wordt!

Het gehele voorjaarswoonmagazine van Villa ArenA vind je hier

&SUUS in voorjaarsmagazine 20 jaar Villa Arena ensuus

&SUUS in voorjaarsmagazine 20 jaar Villa Arena ensuus

&SUUS in voorjaarsmagazine 20 jaar Villa Arena ensuus

 

Related Posts

Come fly with me, let’s fly!

Suzanne Büller – de Jong, oftewel Suus, deelt op haar blog alles wat ze leuk vindt. Plaatjes bij haar thuis, woontrends van de beurzen, of een leuke tip voor een uitje met kinderen, je kunt het er allemaal vinden. Persoonlijk, niet al te ingewikkeld en bedoeld om mooie dingen te delen en te inspireren. Omdat er zoveel moois te ontdekken is.