5 tips voor het stijlen en inrichten van de slaapkamer

&SUUS Tips voor het inrichten en stijlen van de slaapkamer met ensuus
De slaapkamer, we brengen er heel wat uurtjes door en het is de ruimte waar we tot rust willen komen. Maar rust betekent natuurlijk niet per definitie saai. Het is juist de plek waar je sfeer, warmte en gezelligheid wilt brengen. Een slaapkamer waar iets gebeurt, die iets over jou of jullie zegt. Voor Villa ArenA geef ik  in de oktober woonmaand op de 31 ste, live presentaties met  3 verschillende slaapkamer settings. 

Wil je zelf al aan de slag? Hier vind je alvast mijn persoonlijke tips hoe je de slaapkamer kunt inrichten:

Persoonlijk

Allereerst wil je natuurlijk dat jouw slaapkamer er niet 1 van 13 in het dozijn is. Het is leuk als deze persoonlijke ruimte ook daadwerkelijk persoonlijkheid uitademt. Probeer jouw kamer dus te voorzien van spullen of kleuren die jij mooi vindt en waar jij je goed bij voelt. Vind je dat lastig? Kijk dan eens in je kledingkast. Welke kleuren draag je graag? Dit zijn ook vaak de kleuren waar je je prettig bij voelt.

Zo hebben wij afgelopen zomer de slaapkamer van onze stacaravan op Bakkum aangepast. Een uitgangspunt hier was de beetje ‘bohemien’ jurken die ik daar graag draag. Meer foto’s van de slaapkamer in de sta caravan vind je hier. 

 

&SUUS Tips voor het inrichten en stijlen van de slaapkamer met ensuus

Sfeer

Je hebt natuurlijk heel veel verschillende soorten stijlen: de rustgevende Japandi stijl kamer, de Scandinavisch witte kamer, de felgekleurde designer kamer of de drukkere bohemien kamer. Ga een avondje pinnen op Pinterest, of scheur plaatjes uit tijdschriften. Denk niet teveel na, maar bewaar wat je mooi vindt. Al snel herken je een bepaalde stijl. Uit deze inspiratieplaatjes kun je materialen, kleuren en vormen bepalen om jouw droom slaapkamer in te richten. Laat je dan ook niet teveel afleiden, blijf bij die sfeer!

Deze foto maakte ik in Mother Goose Hotel in Utrecht. Met de vergrijsde kleuren, stenen muur en stoere lampen, duidelijk een voorbeeld van een industriële stijl. Klik hier voor meer foto’s van dit prachtige hotel.

&SUUS Tips voor het inrichten en stijlen van de slaapkamer met ensuus

Indeling

Een slaapkamer heeft natuurlijk een aantal vaste elementen. Met als belangrijkste onderdeel: het bed! Het hart en centrum van elke slaapkamer. Bovendien trekt het bed de meeste aandacht naar zich toe. Begin dus eerst met het bepalen waar je deze neerzet. Maak een plattegrond en teken het bed alvast in. Hierdoor kun je direct goed zien hoeveel ruimte je nog over hebt voor de andere elementen zoals kasten, dressoir, spiegels enz.

Thuis hebben we het bed extra uitgelicht door er een gestuct hoofdbord met nisje achter te maken. Hierdoor creëer je meer gelaagdheid en het hoofdbord is de ideale plek om te wisselen met persoonlijke accessoires. Meer zien, klik dan hier

&SUUS Tips voor het inrichten en stijlen van de slaapkamer met ensuus

Opgeruimd

Als je tot rust wilt komen is een nette en overzichtelijke slaapkamer belangrijk.  Dit omdat rondslingerende kleding en andere prularia veel onrust creëren. Zorg dus dat je veel opbergruimte hebt. Maak goed gebruik van de ruimte en denk bijvoorbeeld ook aan de wanden. Gebruik mooie wandhaken voor je mooiste kettingen of tassen. Opgeruimd, persoonlijk en decoratief! Nachtkastjes met laden of deuren zijn altijd erg handig. Heb je veel spullen, bewaar het dan bijvoorbeeld in lades onder het bed. Een inbouwkast van grond tot plafond is hier een goede voor. Kijk hier ook weer goed op je inspiratiebeelden om het materiaal en de kleur te bepalen.

&SUUS Tips voor het inrichten en stijlen van de slaapkamer met ensuus

Mijn persoonlijke styling tips

Je weet de stijl, kleuren, indeling en ook over sfeer is nagedacht? Maar hoe begin je met de afstyling?

Beddengoed.

De styling van de slaapkamer begint natuurlijk bij een mooi dekbedovertrek waar je de hele nacht fijn onder kunt wegkruipen. Dit is dé manier om een stijl, kleuren of prints te laten terugkomen. Heb je de rest van de aankleding in de slaapkamer rustig gehouden? Dan kun je best een beetje uitpakken met een gekke print of motief of je bed. Heb je een druk behang achter je bed gekozen? Dan is het vaak mooi om te kiezen voor een effen dekbedovertrek, maar laat dan de kleuren van het behang terugkomen. Wissel af met een andere kleur kussensloop, of mooie plaid, zodat het niet 1 groot effen vlak wordt. Sierkussens zijn leuk, maar gebruik er niet teveel. Of je moet het niet erg vinden om deze elke avond weg te halen 🙂

Vloerkleed

Bij een slaapkamer inrichten is een vloerkleed een echte sfeermaker. Je kunt kiezen voor een kleed dat groot genoeg is om het bed en de nachtkastjes op kwijt te kunnen. Of ga juist voor kleine kleden naast beide bedkanten. Om niet uit te glijden als je ‘s ochtends je bed uitstapt, adviseer ik altijd een anti-slip kleed eronder te leggen.

&SUUS Tips voor het inrichten en stijlen van de slaapkamer met ensuus

Verlichting

Voor de slaapkamer is het net zoals in andere ruimtes belangrijk om functioneel licht (leeslamp) of te wisselen met sfeerlicht. Maar het is ook zeker een onderdeel van styling van je slaapkamer. Je hebt zoveel keuze in mooie slaapkamer lampen, dus er is er altijd wel 1 in jouw stijl te vinden. Door de uitstraling van de lampen bij de rest van de ruimte aan te laten sluiten creëer je en versterk je de sfeer en stijl in de slaapkamer. Denk van tevoren ook na over welke soort lampen. Leuk om hier mee af te wisselen en niet alleen voor de hanglamp en de lampjes boven de nachtkastjes te gaan. Een wandlamp is vaak al een kunstwerk op zich en daarnaast bespaar je er ook ruimte mee.

Accessoires

Met accessoires kleed je de slaapkamer verder aan en maak je het persoonlijk. Hier maak je de kamer echt ‘eigen’ mee. In wanddecoratie zoals lijsten, kun je prints, foto’s e.d. ophangen. Natuurlijk kun je hier een foto van je favoriete vakantiebestemming in ophangen, maar denk ook eens aan andere mooie herinneringen. Het briefje dat je partner meegaf toen je alleen met vriendinnen ging. Mooie gevonden schelpen leg je in een glazen sieraden kistje en bij het zien, ben je weer even terug. Dat gekke oude stoeltje van je oma past misschien heel leuk aan een design bureautje. Mix en match zodat het echt jouw of jullie plekje wordt. Plaats items die goed bij elkaar passen dicht bij elkaar en zorg voor een goede ruimte tussen deze verschillende ‘settings’ om meerdere hoekjes te creëren.

Kleur – Vorm- Materiaal – Gelaagdheid

Voor meer spanning en speelsheid is het belangrijk om te spelen met deze 4 vormen. Verschillende kleuren (denk ook aan licht vs donker) vormen (bij veel rechte vormen, kun je dit doorbreken door ronde vormen toe te voegen) en materialen (glas naast stof, metaal naast natuurlijk materiaal) en dus gelaagdheid. Heb je ergens een print neergezet, zet er dan bijvoorbeeld een vaasje voor i.p.v. ernaast. Niemand wordt blij van spullen die op een rijtje staan. Wissel af in hoogte en gelaagdheid en het geheel wordt een stuk leuker om naar te kijken.

&SUUS Tips voor het inrichten en stijlen van de slaapkamer met ensuus

Wil je meer tips over het stylen van een slaapkamer? Op 31 oktober geef ik live presentaties in Woonmall Villa ArenA. Zie ik je daar?

 

Related Posts

Come fly with me, let’s fly!

Suzanne Büller – de Jong, oftewel Suus, deelt op haar blog alles wat ze leuk vindt. Plaatjes bij haar thuis, woontrends van de beurzen, of een leuke tip voor een uitje met kinderen, je kunt het er allemaal vinden. Persoonlijk, niet al te ingewikkeld en bedoeld om mooie dingen te delen en te inspireren. Omdat er zoveel moois te ontdekken is.